Igår så var vi förbi Ormebackens Gårdshandel och köpte lite av varje. Mest ägg 🙂
De har så goda, fina ägg och det är rätt härligt och hjärtligt att kunna stöta på en och annan höna på gården. Dessa hönor är verkligen frigående. De går fritt!
Det värmer gott i samvetet och det är roligt att barnen får se en riktig gård! 🙂

En stark rekommendation – åk dit! Detta är så bra och nu börjar korgarna med grönsaker, lök, sallad, gurka, tomater och paprika fyllas på.. KÄNSLA!

Men Asketorp då (eller alla andra), den hyllade lokala äggproducenten som ligger lägligt till och profilerar sig som så lokal och mild. De har frigående höns säger de.
Men nej, i mina ögon så är inte Asketorps gård något gott. Det är en ren och skär äggindustri och jag har aldrig sett en höna där, för deras definition av frigående är inomhus utan sol och årstider – samt runt 7-10 hönor per kvadratmeter. Eller max 20 hönor per kvadratmeter om de har flervåningssystem. Vilket liv.

Jag tror fångarna i Sverige är mer frigående än hönsen?

Jag brukade handla på Asketorp en gång i tiden för de kändes lite bättre – men det vara bara ett spel för ögat. Man lär sig något nytt varje dag.

Och så blir jag lite missnöjd när konventionellt uppfödda hönor (frigående) matas med foder som “får” innehålla bekämpningsmedel, läkemedel och konstgödsel.
Och säkert oftast gör – eftersom det är svårt att hålla dem friska i denna miljö.

Jag hoppas ni väljer med omsorg framöver – det näst bästa är ekoägg och det klart bästa är en härlig gård med fria hönor som lever ett riktigt liv!

Det finns en viss skillnad här..

Fina friska hönor i solen..
Och “frigående” höns på anläggning.

Vilken höna vill du vara?