Animalisk komjölk innehåller ingenting som vi behöver som vi inte kan få från andra nyttigare källor. Däremot innehåller den massor av saker som vi inte behöver och är direkt skadligt.

Hur ska du kunna veta om det om ingen told you so? Nu gör jag det.

Regelbundet drickande av mjölk som människa är bara en vana som funnits och utvecklats en ganska kort tid i livscykeln. Det var nämligen inte jordens begynnelse när din mormor var liten. Och idag? Det finns vuxna och barn som konsumerar det flitigare än självaste kalven. Flera glas om dagen och lite i maten blir till slut litervis. Litervis med pengar, bärande och naggande på kroppen för att vi har blivit MATADE med felaktig information.

Felaktig men VÄLRIKTAD.

Barnen får det varje dag på dagis, frälsta kalvar eller jag menar mjölkfantaster, har nästan sett till att det är lag på det. (Sjukt lönsamt) Mjölk till allt.

Barn idag är också generellt vid sämre hälsa – 12-14 förkylningar per år, alltså 3 månaders sjukdom är SNITTET. What? nej nej. Acceptera INTE det.

Jag bevisar inget genom att dra den slutsatsen MEN efter att du läst detta kanske du förstår att detta är en del som fyller på glaset med ohälsa ordentligt.

En onödig kostnad som inte medför något vettigt. Tänk om du kunde lägga denna stora summa pengar på riktigt BRA mat och mer personal istället?

Enkelt uträknat enligt rekommendationsdos och dagspris.

3,5 dl per barn och dag. (En del kan dricka betydligt mer än så men vi håller oss inom ramen)

Kostnad 8 kr litern?

90 barn? Dvs 90 * 0,35 *8 = 252 kr.

Japp, 252 kr PLUS lite till för att vara säker och för personalen. PER DAG!

Det blir 252 *20 = 50 40 kr i månaden.

Alltså runt 60 000 kr om året i bara dryck-mjölk.

Till något som starkt kan ifrågasättas som bra mat för oss eller våra barn?

Detta är bara för 1 enda dagis.

Ingen annan art i naturen dricker mjölken av någon annan art, eftersom de vet instinktivt att deras egens arts mjölk innehåller den perfekta näringsmässiga mixen för att stödja snabb tillväxt och andra funktioner. Vi är inte mer anpassade för komjölk än rått eller giraffmjölk. Tänk på det.

Vad mjölken ger?

Vid produktion av mjölk, pastöriseras den – upphettas till en viss temperatur en viss tid – För att oskadliggöra möjliga mikroorganismer som skulle kunna skada oss annars. Vid upphettning av mjölken, liksom för alla annan föda, skadas proteiner som denatureras vilket gör upp till 50% av dem obrukbara.

Mikronäringsämnen som vitaminer och mineraler förstörs också till en viss grad. Jod, A- och D-vitamin är alla tillsatta. B12 förstörs upp till 95% av upphettning. Kalcium finns i mjölk men upptagningsförmågan är ~33% jämfört med 85% för broccoli. Det är därför missvisande för hur mycket kalcium man behöver varje dag när RDA= 800 mg. Det baseras på den genomsnittliga människan som äter kött och dricker mjölk. Äter man grönsaker och frukter som kroppen lättare kan ta upp mineralen ifrån behöver man mindre.

Kött är starkt försurande (Minns hur rovdjur äter köttet med små ben) = mer kalcium behövs. Motion ökar dessutom upptagningsförmågan. En vegan som äter frukt och grönsaker och motionerar ibland kan därför enkelt klara sig på 300 mg/dag.

Vilka andra kalciumkällor är legitima?

Exempel Mg/100 g:

sesamfrön, oskalade: 975

Mandlar: 266

Hasselnöt: 188

Kål: 135

broccoli: 48

Apelsin: 40

stjälkselleri: 40

Morot: 27

Kiwi: 26

isbergssallad: 19

kidneybönor: 19

Gurka: 14

Banan: 6

[1]

Ex: 2 apelsiner, en banan, handfull nötter, sallad med 1 morot, 2 nävar isberg, ett halvt broccolihuvud, 1 dl bönor ger ett adekvat intag om man inte äter massvis med kött. Äter man bara 500 gr frukter och en stor sallad varje dag så är man hemma. Vill man inte äta så mycket kan man dricka havre/soja dryck eller lika gärna ta ett kalcium/magnesium piller.

Några konsekvenser (akta barnen varning)

Konventionellt (icke ekologiskt) producerad mjölk innehåller bekämpningsmedel; Pesticider. Pesticider är kemikalier som är ämnade till att ge sig på levande organismer som insekter. Vi är levande organismer men märker inte av detta lika mycket. De som hanterar dessa kemikalier måste bära skyddsdräkt och mask. Kemikalier som kommer in i kroppen påverkar cellerna och stör deras funktion. Störs cellernas funktion tillräckligt kan de t.ex. börja replikera sig ohämmat (cancer). Äter vi inget ekologiskt bombarderas vi med dessa bekämpningsmedel vid varje måltid, från varje ingrediens. Ju högre i näringskedjan man äter, desto mer koncentrerade blir pesticiderna. Äter man en portion frukt, får man i sig en dos. Dricker man mjölk från en ko som äter tusentals doser, får man i sig mycket mer koncentrerade mängder.

För att kunna bryta ner laktosen så behöver vi enzymet lactase.

Därav uttrycket “mjölkmage”. Därav uttrycket laktosintolerant.

Allergi

Minst 50% av alla barn i U.S.A är allergiska mot komjölk, många odiagnostiserade. (Säkerligen samma sak i Sverige – vi är bara sena med att inse det.)

Mjölkprodukter är den absolut ledande orsaken till kolik och allergi, ofta upptäckt genom diarréer, förstoppning och trötthet. Infektionskänslighet och rinnande näsa. Många fall av astma och virusinfektioner har rapporterats förbättrade och t.o.m. eliminerade genom att utesluta mjölk. (2)

Nästäppa

“Långdistanslöpare vet, operasångerskor vet, broadwayskådespelare vet.”

De är tillsagda att inte konsumera mjölkprodukter; Annars kommer deras röster bli “tjocka”. 80% av mjölkproteinet är kasein, ett segt lim och allergeniskt protein. Ät casein och du producerar histaminer och sedan slem. Reaktionen är ofta fördröjd till c:a 12-15 timmar efter konsumption. Få märker av effekterna därför att mjölkprodukter representerar 40% av det den genomsnittliga amerikanen äter. Genom att eliminera alla mjölkprodukter i en vecka, känner de flesta skillnaden som inkluderar bättre sömn, mer energi, bättre bukrörelser, muskel-, ben- och ryggsmärteförminskning.” (5)

Bröstcancer

“Det finns hundra miljoner olika proteiner i naturen, men bara ett hormon som är identiskt mellan vilka två arter som helst. Det är det kraftfulla tillväxthormonet är insulinliknande IGF-I. IGF-I överlever matsmältning och är identifierat som NYCKELFAKTOR i tillväxten av bröstcancer. IGF-I är identiskt mellan människa och ko. Genom att dricka mjölk, får man IGF-I levererat till cellerna.” (6)

“Serum IGF-I nivåer ökade signifikant i mjölkdrickare; En ökning på c:a 10% över standardväret men var oförändrad i kontrollgruppen” (7)

“IGF-I spelar en stor roll i celltillväxten i bröstcancer” (8)

Utav detta resonemang, vilka anledningar finns det till att dricka mjölk förutom att vi är upptagna med annat i våra liv för att ta detta initiativ? Förutom att vi klänger fast vid det på samma sätt som en drog och inte kan föreställa hur vårt liv skulle vara utan den? Eller hur vi psykologiskt skall kunna komma dit? Inte mycket kan jag hitta.

Som Neal Barnard M.D. (chef över “Physician’s Committee for Responsible Medicine” pcrm.org) säger:

“I would call milk perhaps the most unhealthful vehicle for calcium that one could possibly imagine which is the only thing people really drink it for, but whenever you challenge existing dogma…people are resistent”


Vikten?

Det finns det som pekar på att IGF – Insuline Growth Factor som finns i mjölk. Det proteinet som säger åt kalven att växa 200 kg på 1 år. Att det på något vis underhåller vår egen svullenhet eller övervikt. Slemmighet och sladdrighet. Jag tänker inte gå in närmare på det nu.


[1] http://www.nal.usda.gov/fnic/foodcom…/sr14dnld.html

[2] Nathaniel Mead, M.D., Natural Health, juli, 1994.

[3] Survey of Mortality Rates and Food Consumption Statistics of 24 Countries, Medical Hypothesis, 7:907-918 1981

[4] The Lancet, ii: 205-207, 1980

[5] Milk A-Z, s. 30, Robert Cohen

[6] Milk A-Z, s. 6, Robert Cohen

[7] Journal of the American Dietetic Association, vol 99, no. 10, oktober 1999

[8] European Journal of Cancer, 29A (16), 1993