Ironiskt nog sitter jag här med feber, jag som brukar vara så kaxig. smiley Tjoho!

Så jag tänkte passa på skriva lite om just sådant. Infektioner och allt det där som vi alla ibland drabbas av.

Vad är egentligen normalt idag?

För inte längesen hörde jag i dagiskretsarna att ett barn i genomsnitt har, ja, var det kanske i genomsnitt 14 förkylningar på ett år?

Det låter helt absurt. Det säger jag från egen erfarenhet och i största allmänhet. Hälften av det vore också ganska tragiskt – eller vad tycker du?

Min lilla A har inte varit sjuk än, men han är så liten så han kanske inte räknas.

(Trots mjölkproteinallergi som vanligen gör barnen mer känsliga, sägs det.)

Men E, som ändå är fyllda 3 år och gått på dagis snart 3 terminer, har ändå inte lyckats dra på sig mer än kanske 2 milda förkylningar.

Detta tror inte jag är en slump. Och även om amning, enligt mig, är helt optimalt så spelar det ingen större roll om du själv äter en inflammatorisk kost i vardagen.

Detta nämner jag inte för att skapa en debatt om vem som har rätt och vem som har fel.

Jag skriver det för att jag är väl medveten om att maten barnen bjuds i förskolan (och hemma) oftast har helt fel proportioner och så uppenbart bäddar för dessa problem.

De kostråd som du som förälder får idag till ditt barn är högst ifrågasatta.

Jag vill inte mena att föräldrar gör fel här – jag syftar på att den informationen man får är fel. Vi tror att vi gör rätt men resultatet uteblir.

Man ska inte behöva vara så nördig som jag.

Om man lägger upp små barns dagliga behov av näring och vilken typ av näring. (Som jag snart ska göra). Så är det både irriterande och svårt att förstå varför de får nästan det motsatta på dagis och varför kostråden är upplagda som de är? Någon som räknat en smula fel kanske?

Mat måste få kosta pengar. Mat måste vara gott.

Vi alla vill ha så friska barn som möjligt, samtidigt som vi vill kunna leva utan att göra avkall på allt för mycket – viljan och motivationen är A och O. Magkänslan är viktig.

Kolik, eksem, ständiga infektioner, dålig tillväxt, öron och halsproblem (andning), allergier – magproblem åt något håll – allt det där finns det i regel en orsak till. Det bara ÄR inte där.

Ramen för vad som är normalt idag är väl anpassad efter det liv vi lever – absolut.

Det betyder inte automatiskt att det är rätt.

Min lilla A hade lite ont i magen som liten, mjölkskorv och lite smått missnöjd. Eksem och torr hud. Röd i öronen – nästan lite klådaaktigt. Han var inte som E.

Men jag fick bara höra att det var normalt. Lite kortison skulle göra susen.

Bullshit – jag kan inte med ord beskriva hur besviken jag är på den hjälp vi (inte) fick.

Jag föreslog till och med själv att det kanske kunde vara mjölkproteinöverkänslighet..

Vi provade oss fram själva istället – en helt ny nöjd och fin bebis på 2 dagar.

Det som gjorde mig mest ledsen var att, hade jag fått rätt information, vilket jag då förlitade mig helt på naturligtvis, så hade vi besparat A en hel del lidande. Väldigt onödigt lidande. Det svider i mammahjärtat.

Där tappade jag tråden och kom in på allergisymtom.

Tillbaka till sånt som förkylningar – vad är egentligen normalt? Och hur definierar vi normalt? Vi hade den diskussionen hemma en dag och vi kom fram till att betydelsen av normalt inte är något standardvärde – utan i allra högsta grad ändrar sig med tiden och anpassar sig.

Därför tyckte vi att normalt var ett dåligt mätverktyg.

Krya på mig!